Artister 2016




2016

KROKE från Krakow - 'improvisationsklezmer'

Vi presenterar stolt våra favoriter all time: Kroke, som kommer att spela på kvällen lördag den 13e.

Kroke är ett polskt band som ursprungligen endast spelade klezmermusik, men har utvecklat sin egen stil med improvisationer och element av världsmusik. Deras musik överskrider gränser i både tid och rum.


2016

Minnie Marks - 'bluesrock'

Med en galen talang som är helt bortom det rimliga spelar Minnie Marks vad hon kallar smutssöt rock & roll. Denna unga sångare/låtskrivare/guitarist och multiinstrumentalist har skapat och skapat sedan 1994.


Hon är inte enbart vilken som helst av alla blixtrande, elektrifierande naturliga monster till akustiska gitarr fanatiker, men även en ovanlig trio i sig själv: sångare, låtskriverska och multiinstrumentalist. Men, vi måste varna er. Hennes show kommer svepa med er på en spinnande, snurrande, berg-o-dalbanetur med låtar skrivna under de senaste åren när hon rest runt jorden.


Turnerande med sin nya liveskiva inspelad i Tyskland 'LIVE IN STUTTGART’ kommer hon med en energi på scenen som tänjer gränserna med hennes gitarr, röst och scenframträdande – hon rockar helt enkelt skiten ur de shower hon har, och lämnar oss utan tvekan om att hon kommer bli ‘the next big thing’.

Lyssna här!


2016

Sofie Reed

En favorit i repris från förra året.

”Soulful, spunky, raw and charismatic”


Sofie växte upp i Ludvika och flyttade till USA 1987 där hon sedan dess verkat som turnerande

artist och roots-bluesmusiker. Hon bor idag i Buffalo Creek Colorado och framträder

regelbundet på bluesfestivaler också i Europa.

Med instrument som munspel, dulcimer, lapsteel och ukulele blir blandningen av roots, folk, blues,

Appalcherna och Dalarna en stark brygd som gjuter perfekt med Hyttdrevas grundton -

fattigdom och isolering möter världens kultur och människors solidaritet.


”Then the voice — the lap steel — the harmonica — and the stomp box …and finally

the heart, the attitude, the stories, the songs— this is the stuff from which music historians write

long after an artist is gone, not while they’re in our midst. This is a woman who has lived a life

worthy of being called a blues artist.”

A Note From Chris Kresge

Rocky Mountain Music Netwo

2016

Lyset i forsen - 'folkmusik'

Deras musik har beskrivits som uppkäftig, intelligent och vacker.

Den började gro i Dalarnas låtspelstradition och har därifrån tagit nya nyanser som ger dynamik åt gamla synsätt och som bjuder upp fantasin. Lekfullt och utmanande tänjer trion gränserna mellan nyskrivet, oskrivet och sedan länge skrivet på en plats där musiken är fri och tillhör alla.

Fioler och röster flätas samman i egna kompositioner, improvisation och traditionell musik som breddar synen på vad svensk folkmusik är och berättar om en levande tradition där kvinnliga utövare inte lämnas utanför. Vemodig visa och nyskriven text, discoriff och mäktiga polskor med rivigt sväng blandas för att det är kul och för att det är 2016.

Gruppen har etablerats under de senaste fyra åren och tillsammans vuxit och vridit och vänt på toner och låtar som nu resulterar i deras kommande debutskiva och en nominering till Folk och världsmusikgalan kategorin Årets nykomling. Ogripbart men ändå välbekant porlar toner, utanför tiden men ändå nu.

Gruppen består av Lovisa Risinger, Thea Åslund och Emma Lagerberg - alla på fiol, viola d’amore och sång.


2016

Celso Paco & Dynamo de Lux - 'eget afrikanskt sound'

Näst har vi Celso Paco & Dynamo de Luxe. Musiken tar avstamp i Celso Pacos musikaliska rötter från hemlandet Moqambique. Starka rytmer, poetiska texter och vackra melodier.

Tillsammans med de svenska musikernas blandade och gedigna bakgrund har ett alldeles eget sound mejslats ut. Med stor respekt för traditionerna i den afrikanska musiken och ett nyfiket öga in i framtiden blir detta musik som sprider glädje och får publiken att dansa som om det inte fanns någon morgondag. Alltid! Gruppen har spelat på stora festivaler, bykrogar, jazzklubbar och vardagsrum. 



2016

Mama Chajes Orkestrar - 'balkanös'

Riktigt balkanös som vi kör som en favorit i repris från Hyttdreva 2015


Helena Sandell -fiol och trumpet Linus Lundqvist  -percussion Joel Lindblom -trombon Erika Lindholm -saxofon  Elias Gustavsson -bas Max Häggberg -trummor


2016

Kapell Malén - 'folkklassisk trio'

En lokal trio av internationell klass, som består av Camilla Malén Friman, cello, Anna Johansson, fiol och Klas Friman, gitarr. Alla tre är bosatta i Lindesberg och arbetar som musiker och pedagoger. De har gått musikutbildningar både i Sverige och utomlands och har tillsammans en mycket bred utbildning inom såväl den klassiska musiken som folkmusik.

Lyssna här!


2016

Mikael Ramels band Till dej

Mikael Ramel med rötter i -70 - talets musikrörelse och med den beryktade första LP:n ”Till Dej” (1972) kommer nu på en reunion-turné med en makalös bandsammansättning:


Kenny Håkansson - gitarr och still going strong med bland annat bandet ”Kebnekajse”. Har spelat på Mikaels första plattor.

Göran Lagerberg - bas. Spelat med Tages (-60-tal), med bl a Mikael Ramel (-70-tal) och med Egba mm (-80-tal).

Mats Öberg - klaviaturer och sång. Denne supermusikant som spelat med bl a Frank Zappa, Ale Möller band träffade Mikael 2003. Sedan dess har de funnit och vunnit publikgunst utifrån olika konstellationer. Och senast producerat den gemensamma CD:n ”Vilken Skillnad” tillsammans (2005).

Benna Sörman - supertrummis som nu spelar för första gången i just denna konstellation. Spännande!! Benna har ett förflutet som trummis bakom bland andra Magnus Uggla och Abba… Benna var även trummis på Mikael Ramels platta ”En för alla” (1986).

Mikael Ramel - gitarr och sång med ett tiotal produktioner bakom sig. Har rykte om sig att alltid skapa fantastiska band med de bästa musikerna.! Så även nu - kanske det bästa bandet ever?! ! Idéen handlar om att konsertera - återge de tidigaste låtarna från -70-talet i uppdaterade versioner.



2016

Emelie Sjöström - 'slagverk'

Emelie Sjöström är en slagverkare med hela världen som plattform. Hon har underde senaste åren turnerat i Sverige, Baltikum och Indien och samarbetat med kompositörer från Hong Kong, Azerbaijan, Ungern, Tjeckien och Sverige. Emelie har studerat konstmusik vid Musikhögskolan i Örebro och har inriktat sig på multipercussion och vibrafon. Med en kraftfull scenshow bjuder Emelie publiken på en resa genom meditativa ljudlandskap och starka rytmer.


2016

Ananda 'folklig musikalisk långresa'

Ananda består av Karin Gibson, Kajsa Zetterlund och Mats Lindström.

De har sina rötter i folkmusiken, men kommer att bjuda på en musikalisk resa med bl.a. österländska, sydamerikanska, indianska och australiska inslag. Föreställningen är en blandning av ren improvisation och traditionell svensk folkmusik. Konserten avslutas med en gemensam toning med församlingen.


2016

Ill Wicker - 'progfolk'

Göteborgsbaserade Ill Wicker deklararerar med sin andra fullängdare att prog-folk aldrig var menad att somna in. Under mörka sammankomster gjuts ljust framtidshopp då Untamed bryter upp med regler om hur en akustisk folkgrupp låter. Sextettens originella sound har utvidgats och sträcker nu sina armar runt ett större universum som vibrerar av skönhet, demonisk desperation och liv.

Ill Wickers natur ligger i att smakfullt genomkomponera berättelser i ord och toner men blandar här upp med strofiska ballader som kunde varit och ibland är, tagna ur den traditionella myllan.

Mellan ritualisk perkussion och drivande strängspel vevas kärv stämsång, stråk och orgel fram som genom ett gammalt positiv. Untamed är en poetisk och gläfsande frigörelse från systemets normer betraktat genom kaleidoskop.


Adam Grauman - kontrabas

Ebba Wigren - slagverk

Emil Ridderstolpe - gitarr och sång

Emma Lagerberg - fiol, sång, orgel och klockspel

Hampus Odlöw - mandola och sång

Thea Åslund - viola d’amore och sång


2016

ZOETROP

Zoetrop är en löst sammanhållen grupp, som framträtt flera gånger i olika konstellationer. De har alla nära och långvariga förbindelser med Lindesberg och trakterna däromkring. Mattias Risberg har en bakgrund i såväl klassisk musik som jazz och improvisationsmusik, Johan Wennman i rock och blues, Janne Magnusson i rockmusik och andra sammanhang. Arne Johnsson är poet.

Framträdandet består i delvis improviserad musik på i huvudsak akustiska instrument. Arne Johnsson läser egna texter.

Zoetrop lovar publiken en spännande och variationsrik stund.


Mattias Risberg - klaviatur

Johan Wennman - bas

Janne Magnusson - trummor

Arne Johnsson - läsning


2016

Bergslagernas Spelmansgille

Spel till dans. Traditionell folkmusik från Bergslagen med spelmannsgillet som funnits sedan

1900-talets första decennier när riksspelmannen Carl-Erik Hartman startade BångbroGuldsmedshyttans

Spelmangille. 1943 bytte man namn till Bergslagernas Spelmansgille, i syfte

att locka spelmän från andra bergslager. I dag kommer medlemmarna från Kopparberg,

Ställdalen, Guldsmedshyttan och Lindesberg och de bjuder på en eftermiddgasspelning som

både lockar till lyssnade och rörelse


2016

ETCETRIO

Kammarjazz och visor. Trion består av bygdens son Erik Trillkott på klaviatur, Björn Cederquist

som hanterar bas och gitarr samt Lars O. Ericsson som bidrar med diverse blås och sång.


2016

Medusas huvud

Vävar, tonsättningar, text och musik i en föreställning.

Föreställningen är en del av ett pågående projekt vars trådar löper genom tiden.

Astrid Bäckström väver stora författar-och konstnärsporträtt av bomullstrasor och ullgarner. Håkan Johansson har tonsatt dikter och texter av Gunnar Ekelöf, Lars Bäckström, Ellen Key, Gudrun Key-Åberg, Rönnog Seaberg och Ingemar Willgert.

Musiken spänner mellan konst-, jazz och folkmusik. Tonsättningarna framförs  med röst, dragspel och fiol. Utklädda figurer kan förekomma, samt en del oväntad deklamation. Sammantaget utgör texterna och musiken ett slags hybrider och kan ses som ett brett försvar av humanismen, med det konstnärliga i fokus.

Astrid Bäckström; väv och röst, Emanuel Söderberg; sång och fiol, Håkan Johansson; sång och dragspel.


2016

Multimusikanten Thomas Lundkvist

Upplev multimusikanten Thomas Lundkvist hantera instrument som hulusi, aquaphone, näver,marintrumpet med mera. Möt en ljudkonstnär och kompositör som menar att alla instrument går att använda till någonting (till och med elbas:). Thomas, som på 1970-talet var initiativtagare till Södra Bergens Balalajkor, är numera verksam i Bergslagen med ofta oförglömliga ljudnedslag. Under HyttDreva 2016 kommer Thomas Lundkvist till Galleriet på favorit i reppris med många av sina instrument i något som närmas kan beskrivas som en unik akustisk show.


2016

Bertil Olsson – Bergslagssånger

från rimsmedja och spelhus.

Med gästerna Lena Andersson och Anders Olsson.

Bertil växte upp i Södertörns skärgård i Stockholm, och kom till Skinnskatteberg 1972 när han fick en praktiklärartjänst. Han stannade kvar på orten och jobbade som lärare, rektor och samordnare på folkhögskolan i Skinnskatteberg. I 15 år jobbade han med kulturfolkhögskolan. Han var verksam i Körstämman, var sjungande värd och hade visstuga i 30 år. Bertil var också med och startade upp musiklinjen på folkhögskolan på 1980-talet. Idag har han ett par hundra spelningar varje år i 35 kommuner, i huvudsak i Västmanland, Örebro län och Dalarna.

Hans visor är personliga och handlar om saker han har varit med om.


Bertil har varit flitig vad gäller musiken. Han har gett ut flera skivor och böcker av olika slag. En av böckerna har titeln Bergslagssånger, och det är vad han kommer uppträda med under Hyttdreva.


OBS! På Hyttdrevas efterfest 17 september kommer förutom Kunteras Jukebox:

 “Visor på ackord” av och med Tina Wilhelmsson


Workshops 2016

Arkiverad sida uppdateras ej

Välkomna till HyttDreva 2016

12-14 augusti

Södra Hyttan


2016

"The Power of Sound" - gongbad med Karin Gibson


Under ca en timme får du ligga ner och bada i högfrekventa vibrationer från bland annat gongar, tibetanska skålar, kristallskålar, shamantrumma, highspirit flute, snäcka, tanpura, sansula, shrutibox och sist men inte minst den helande och transformerande mänskliga rösten. Medtag ett liggunderlag och gärna en filt så att du kan ligga bekvämt..


Plats: Hjulsjö Församlingsgård KARTA

Datum och tider:

Lördag 13 augusti 16.00 - ca 17.15

Kostnad: 250 kr, ungdomar 13-18 år halva priset.

Föranmälan till ABF. Klicka HÄR!


2016

En resa med Celso Paco till Afrikas heta savann 

Öppen workshop för barn ca 5 år och uppåt samtuxna

Celso Paco spelar, sjunger, dansar och berättar sagor från Afrikas heta savann.

I en interaktiv berättelse med sång och dans möter vi den långsamma sköldpaddan, det hungriga lejonet, den listiga babianen och andra läskiga, lustiga typer till tonerna av traditionella afrikanska instrument.


Om ledaren: Celso Paco är en multiinstrumentalist, kompositör, dansare och berättare från Moçambique. Redan vid 14 års ålder blev han musiker till yrket och har turnerat i Europa, USA, Australien och Afrika. Han har setts som soloartist på Skeppsholmen Jazz och Blues Festival, Fasching Jazzclub samt i berättarprogram i många länder. Och under Hyttdreva 2016 berättar han för barn i Södra Hyttan. Mer info om Celso på celsopaco.com

Plats: Anrikningen (Stora scenen Hyttdreva Festivalområdet)

Datum och tider:

Lördag 13 augusti 2016 kl 13.00-14.00

Kostnad:

Om man har festivalpass eller lördagsbiljett går barnen gratis. Om den vuxna inte har festivalpass/lördagsbiljett kostar det 40 kr per person vilket gäller både barn och vuxna. Ingen föranmälan.


2016

Samtal: En del av världen med Max Jakobsson

Max Jakobsson leder ett samtal om värden, migration och det lokala.

Plats: Galleriet

Datum och tider:

Söndag 14 aug  kl 13.00

Kostnad: Gratis.


2016

Slackline – lär dig gå på lina med Alexander Baker

Drop-in workshop för alla åldrar.

Slackline är ett fantastiskt sätt att hitta balans i både kropp och sinne. Det är samtidigt bra fysisk och mental träning när du håller balansen på linan. För många är det ett sätt att släppa oro och fokusera på endast en sak – i slutändan dig själv – och det är att inte tappa balansen. Alexander har instruerat personer från 4 till 70 års ålder och de som testat blir lika tagna; Lusten att fortsätta uppstår direkt när utmaningen tar vid.

Har du ont? Är du skadad? Inga problem. Slackline är mjukt för kroppen samtidigt som det stärker de flesta muskler i kroppen. Mer info om detta kan du få om du frågar när du står inför linan i sommar.

Om ledaren: Alexander Baker är 25 år och har växt upp i Nederländerna och Sverige. Han har en masterexamen i filosofi vid Kingston Univerity i London och Université Paris-VIII. Genom bergsklättring i extremamiljöer upptäckte han tjusningen med slackline och har hittat pedagogiken för att stimulera oss vanliga dödliga till att tänja gränser. Nu bor han på Rombohöjden och är en av arrangörerna bakom Hyttdreva.

Plats: Hyttdreva Festivalområdet

Datum och tider:

Lördag 13 augusti 2016 drop-in kl 14.00-15.30

Kostnad: Gratis.


2016

Vänskap med Bollen

Häng med när coach Christ har en dag med fotbollsskoj. Deltagare kommer att få träna på att hantera fotbollen på olika sätt. Färdigheterna som visas och övas under denna tid kommer att tända sprakande gnistror och eldhärjande fantasi, samtidigt som deltagarna lämnas flertalet övningar för egna experiment. Tanken bakom detta häng med proffset är att visa att den bästa coachen alltid är den som alltid finns med – nämligen bollen själv.


Om ledaren: Chris är uppväxt i Michigan, USA med en passion för sport. Som en ung man blev fotboll fokus för denna kärlekssaga, och Chris fick chansen att spela professionellt för Minnesota Thunder (Minnesotas Blixtrar), i USAs ‘superettan,’ innan han fick möjligheten att utvecklas som spelare på Island, där han spelade under 6 år i Premier League och första divisionen. Hans karriär som tränare har utvecklats jämsides karriären som fotbollsspelare, och sedan 1995 har han deltagit i olika fotbollsläger i USA. Mellan 2013 och 2015 var Chris förstetränare för Grythyttans IF. Nu spelar han för Nora BK i division 3.

Plats: HyttDreva Festivalområde

Datum och tider: Lördag 13 augusti drop-in 13-16

Kostnad: Gratis


2016

Rosta kaffe med Märta och Magnus

Att rosta kaffe – och göra det bra – är i mångt och mycket att med kunnighet och uppmärksamhet prova sig fram, både vad gäller bönan och själva rostningen i sig. Arbetet grundar sig i en bild av vad vi vill åstadkomma, vilket i sin tur bestäms utav bönans inneboende karaktär, kemiska sammansättning och arompotential, och självklart vårt eget tycke och smak. En böna kan inte bara rostas, den bör utforskas. Testa på att rosta med Hjulsjö 103s rostare Märta och Magnus. 

Om rostarna: Märta är trädgårdsingenjör från SLU Alnarp och arbetar som köksodlingsansvarig på Resta Gård, Örsundsbro. Bevarandeodlare, primörkreatör, mejerist, kafferostare, akvallerist, landsbygdsentreprenör.

Magnus är måltidsekolog och doktorerar/undervisar idag vid Campus Grythyttan, Restaurang- och hotellhögskolan, Örebro universitet. Kock, föreläsare, mathantverkare, kafferostare.

Plats: Hyttdrevas festivalområde

Datum och tider: Söndag 11-14

Kostnad: Gratis att delta, men 20 kr för kaffe på plats samt ordinarie pris för kaffepåsar.


2016

Gör masker med Ida

Vid första anblick skapas människans identitet av hens ansikte. Vad händer om vi täcker ansiktet med en mask? Förändras personen eller endast vår uppfattning av den som finns bakom masken? Hur skulle festivalen upplevas om du gick förklädd av en mask gjord i Södra Hyttans vackra miljö med allehanda skatter du finner i naturen…? Är du sugen på att göra masker? Följ med Ida Takala på en identitetsförnyande färd och skapa en ny (tillfällig) identitet.

Om ledaren: Ida Takala flyttade från Finland till Bredsjö, Hällefors i juli 2015, volontärade hos Kulturkooperativet i Bredsjö och kände sig hemma i Bergslagsnaturen. Just nu bor hon i Örebro och planerar börja plugga i Örebro Konstskola i augusti. Ida är utbildad som kulturproducent (Humanistiska yrkeshögskolan, Finland 2005) och har jobbat med lite allt möjligt. Hon är intresserad av livet, lek, människor och vill gärna sudda ut gränser mellan konstformer.

Plats: i närheten av Galleri Södra Hyttan

Tid och datum: Drop in lördag 12-20

Kostnad: Gratis




Arkiverad sida. Uppdateras ej.



Artister 2018

2018

Sallyswag

En skön musikalisk käftsmäll. Sallyswag är ett färgsprakande, sceniskt liveband och musikkollektiv. Blixtrande solistiska inslag, tunga grooves och feministiska budskap formar bandet och de utgör en unik akt som saknar motsvarighet i musiksverige. Medlemmarna har rötter i dancehall, R&B/hiphop, pop/jazz, balkan/oriental, afro beats och svensk folkmusik.


2018

Huun-huur-tu

Från centrala Asien i landet Tuva (en delrepublik i Ryssland) strax norr om Mongoliet kommer de till oss på HyttDrevan. De bär med sig den tusenåriga traditionen av strupsång och vi får ta del av deras mystik och rituella sånger med rötter i shamanismens rytmiska dans.


Stäppens vindar kommer att nå oss på anrikningen i augustikvällen. Undertoner och övertoner skapar musikalisk magi tillsammans med instrument vi knappt visste att de existerade.


Inte bara det; de är dessutom vana scenmusiker och har skapat sig ett namn inom världsmusiken och remixas och samspelas i flera genrer där den bäst kända medmusikanten kanske är Frank Zappa himself.


2018

New Tide Orquesta

Hyllade New Tide Orquesta kommer till HyttDreva. Efter drygt två decennier med turnéer genom Kina, Turkiet, Ryssland, Brasilien och hela Europa landar de nu i magiska Bergslagen. I Södra hyttan kommer ett akustiskt, dynamiskt och musikaliskt mästerverk att uppföras som ingen borde missa.

Med kompositören Per Störby Jutbring i täten, har New Tide Orquesta, på hittills åtta album och ett otal internationella turnéer, utvecklat en helt unik spelstil; en egensinnig blandning av modern kammarmusik, nuevo tango, minimalism och fri improvisation. De har genom år av turnerande, mutat in en alldeles egen plats på den internationella musikscenen och de har spelat oräkneliga festivaler, klubbar och konserthus runtom i hela världen. Som ständiga outsiders känner de sig lika hemma i en konserthall i Peking, som på en rockklubb i Moskva, en tangoklubb i Buenos Aires eller en jazzklubb i Istanbul.


NTO är prisbelönta och älskade av en enad kritikerkår som rosat såväl liveframträdanden som album. 2016 släppte gruppen två album, Live in Rio och Spirits: Nursery Rhymes. Live in Rio for med rasande fart upp på topplisteplats nummer 1 på Kritiker.se, med inte mindre än 5.0 i snittbetyg!


2016 inledde NTO ett mäktigt och tätt samarbete med danskompaniet Sidra Bell Dance i New York. Tillsammans formade de föreställningen Mönster Outside som hade världspremiär i New Orleans i november 2017. Mönster Outside kommer att turnerar i bland annat USA och Sverige 2018/2019.


Per Störby Jutbring – Bandoneon

Livet Nord – Quintone 

Johanna Dahl – Cello

Josef Kallerdahl – Kontrabas

Thomas Gustavsson – Piano


2018

Lamine Cissokho

En västafrikans traditionsbärare som tagit den magiska klangen av Kora och röst in i modern tid.

Lamine Cissokho kommer från Senegal och är en ättling till en “berättarfamilj”, en så kallade grioter, med en historia som går tillbaka till 1400-talet.

En griot är en västafrikansk trubadur som har till uppgift att föra sitt folks historia vidare. Kora, den ”västafrikanska harpan”, är Lamines huvudinstrument, tillverkad av en stor kalebass och har 22 strängar och skapar magisk, vacker musik som berör!


Lamine är låtskrivare och arrangör och en sann världsmusikartist. Hans melodier och texter speglar hans många olika musikaliska världar; allt från barndomens koramusik till svensk folkmusik och modernt afro-jazz-groove.

Han sjunger med en imponerande och uttrycksfull röst om livet och afrikanska griotfolkets kultur och upplevelse i Europa. Sedan 2001 är Lamine bosatt i Sverige och har gjort många turnéer runtom i Europa och Västafrika. festivaler som Urkult, Falu folk festival, Folk & Världsmusikgalan i Gävle , Uppsala och Göteborgs konserthus, Fasching, Stallet m.m.



2018

Södra Bergens Balalaikor

Denna legendariska orkester startade sin verksamhet 1969 efter att två välbesökta studiecirklar i balalajkaspel skulle ha sin avslutningskonsert. Men vad skulle det stå på affischerna? Enligt tidsandan arrangerades en omröstning där “Södra Bergens Balalaikor” vann knappt före “MosebackeKosackerna”. Konserten hölls i april 1969 och året efter gjordes ett oförglömligt besök på gärdesfestivalen, som numer ses som den svenska proggrörelsens startpunkt. Sedan dess har Södra Bergens Balalaikor fortsatt utveckla de forna Sovjetstaternas folkliga musik genom att förfina instrumenteringen samtidigt som sången givits ett allt större inslag.


Södra Bergens Balalaikor ger idag 10 – 20 framträdanden per år i offentliga eller privata sammanhang. Orkestern är fortfarande en fritidssysselsättning med amatörmusiker och föreningen drivs som en ideell rörelse. Södra Bergens Balalaikor har sedan 1969 bl a:


* Skingrat dimmorna på Gärdesfester.

* Slagit publikrekord i bygdegårdar, folkparker, kyrkor och konserthus.

* Gjort succé på musikfestivaler i Holland.

* Årligen spelat gratis för stockholms hemlösa.

* Skanderat i Globen på Sweden Hockey Games.

* Gjort bejublade spelningar på firmafester.

* Sjungit a‘capella för Operakören.

* Spelat teater- och filmmusik.

* Aldrig gjort “comeback”


Orkesterns nyfikenhet och respektlösa respekt möter Bergslagens kulturella rum som då kan fyllas med öppenhet, lekfullhet och kärlek. Kan Hyttdreva avslutas på ett bättre sätt? Vårt svar är nej. Missa inte detta!


2018

Anna Fält

Anna är finländare bosatt i Sverige sedan 2012 och turnerar flitig runt Skandinavien, hon arbetar som sångerska, folksångpedagog samt med journalistik och performing arts men mest som solo sångerska med egna a cappella konserter som är en blandning av olika finsk-ugriska och skandinaviska traditioner samt eget nyskrivet material.


Hennes röst har beskrivits med ord som "naturkraft" och “magisk” och oftast får hon höra den samma feedback “Jag har aldrig hört något liknande”.


2018

Puuluup

Puuluup is a bowed harp duo which uses electronics and loopers to enhance their sound. Their repertoire is suitable for strict hipsters, tired punks and also those who love pure traditional music. Are we too liberal in our interpretations? We definitely strive towards it. The programme consists of original songs which flirt with world music, arrangements of traditional songs for the bowed harp and jouhikko and the ambient intermissions which feed on the whispers of horsehair strings. The lyrics carry either an openly violent ("Venna nõu") or secretly erotic ("Puhja tuulik") message. There are also lyrical-epical ballads ("Karla tuli mäelt") and spiritual working songs ("Heinakõrs"). You can hear quotes from the classics of Estonian punk ("Kaerata Jaan") and descriptions of the wardrobes of the living dead. Sveta Bogomolova's visual installations mix unique animals, forks, waffles and events from your next dream with Puuluup's music.

Members:

Ramo Teder (Pastacas) – bowed harp, electronics

Marko Veisson – bowed harp, electronics

Sveta Bogomolova – visuals


2018

Comboio

HyttDreva bjuder på musik från Kuba, Brasilien, USA, Colombia och Kap Verde när Comboio, kanske ett av mest långlivade latinbanden i Sverige,

bjuder upp till dans. Värmlandsbandet har haft spelningar på både Kuba, Norge och runt om i Sverige och kommer nu till Södra Hyttan. Salsa, son, cha cha, guajiras, coladeras och samba är några av de stilar bandet spelar och låtarna hämtas från både stora och mer obskyra artister.



Erika Hellekant Rowe, sång, percussion

Micke Körnemark, trumpet

Urban Haaga, sång, saxofon, percussion

Nils Nyquist, percussion

Pelle Rathsman, gitarr

Ronny Johansson, sång, gitarr, percussion

Anders Nordin, bas

Börje Olofsson, slagverk, percussion

Micke Rathsman, piano


2018

Franska Trion

Franska Trion är en jazz- och bluesinspirerad trio. Frontfiguren Matti Ollikainen (sång och piano) ackompanjeras av Thommy Larsson (trummor) och Viktor Thuregård (bas) och tillsammans driver de ut demoner, tröstar och ger hopp.


Franska Trion har jobbat med artister som Håkan Hellström, Anna Järvinen, Sven Zetterberg, Stefan Sundström, Timo Räisänen, Hästpojken, Mando Diao och många fler.


2018

Mama Chajes Orkestar

För tredje gången HyttDreva och för tredje gången Mama Chajes Orkestar. Vi får helt enkelt inte nog. Har du en gång hört balkanmusik med Mama Chajes så kommer du aldrig kunna sluta - du kommer vilja ha det igen och igen och igen. Mama Chajes drar dig med i en gungande flod av oemotståndliga rytmer, hamnar i jazziga bakvatten och likt fågel Fenix kommer tonflödet tillbaka med något nytt i näbben.


Vi minns med rusig glädje hur vi bland tusen ton slaggsten under festivalnatten 2016 blev sjöblöta av svett och spöregn när trummor, bas, saxofon och fiol gjorde oss galet lyckliga. 2018 bjuder vi ännu en gång upp till Drevdans i augustinatten. Missa det inte!


Helena Sandell -fiol, trumpet

Erika Lindholm -saxofon, flöjt, klarinett

Elias Gustavsson - bas, gitarr

Max Häggberg -trummor


2018

Karin Gibson - Gongbad i folkton

Genom röst, spillåpipa, fiol, kohorn och klocka kommer lyssnaren att tas tillbaka till dennes rötter.

Gongarna förstärker processen av djupgående vibrationer i framför allt de lägre chakrana.


Vill du ligga och lyssna på denna konsert tar du med dig ett liggunderlag, kudde och filt ifall du behöver.

För er som inte har festivalbiljett för fredagen kostar konserten 100:-


2018

Nemis

Hyttdreva presenterar i samarbete med Studiefrämjandets livescen NEMIS fem akter. Läs mer om dessa nedan.


Rönnåsen

Med influenser från pop, progg och poesi bjuder Rönnåsen på melodisk vispop på svenska. Om kärlek, vunnen och förlorad. Om lyckan manifesterad som en glad boll i magen. Om att fastna i doften i en t-shirt eller lämna ljuset tänt i väntan på någon. Musikaliska berättelser om en så vill, på gränsen mellan eufori och hjärtskärande, en blandning mellan sprudlande och finstämt. Precis som livet kan vara.


2018

Afrobeatos dance explosion

Afrobeatos Dance Explosion är en rytmisk energikick bestående av ett glatt tolvmannaband som spelar en klassisk och nutida Afrobeat repertoar. Afrobeat är en musikgenre som utvecklades på 1970-talet när afrikanska musiker började kombinera element i västafrikanska musikstilar som jùjúmusik och highlife med amerikansk funk och jazz. Afrobeatos Dance Explosion bjuder som namnet lyder på ett oundvikligt och smittsam groove som sänder en dansvåg ut i publikkroppen.


2018

Tubbs and the majestic soundsystem

A swedish reggaeband rooted in the deep forest of Värmland.


2018

Kateking

Kateking spelar traditionell folkmusik från Persiska viken och särskilt staden Bandar Abbas (även känt som Jarun, Gamru eller Gombroon) i södra Iran.


Kateking hämtar sin repertoar från den unika bandarimusiken som härstammar från Södra Iran och staden Bandar Abbas i synnerhet. Musiken i området är en blandning av persiska, arabiska, afrikanska och indiska influenser som under århundraden har interagerat med varandra i denna kulturernas korsväg vid persiska vikens mynning. Resultatet är en unik musikstil som inte återfinns någon annanstans i regionen med rytmiska och vibrerande melodier som manar till dans kvällen lång!


I vårt program kommer ni att höra djofti (ett blåsinstrument), som påminner mycket om säckpipa. Detta sound kompletteras med och olika slagverk så som dohol, kasser och pipah som har olika toner och gör att rytmen fulländas. Dessa toner och rytmer har sina rötter i bland annat Iran, Afrika och Indien. Dessa slagverk har en framträdande roll och Kateking har med sig speciella instrument som är typiska för regionen och som presenterar ett intressant säreget ljud. Vi garanterar pulserande musik som inte låter någon sitta still!


2018

Dyess

Dyess är bandet från Värmlandskogarna i norr som lirar Johnny Cash-inspirerad Country med vissa inslag av tidig rock'n'roll och en del modernare influenser. Själva bandnamnet är taget från Johnny Cash hemstad i Arkansas USA.


Bandet bildades tidig vår 2017 när sångaren Tommy Nykvist satte ihop ett studioprojekt ihop med trummisen Joakim Persson och numer består bandet dessutom av Mikael Hornman på bas och nyaste medlemmen Ingrid Forsberg på lead- och körsång.


Dyess trivs lika bra i studion som på scen och arbete pågår för fullt att få till ett album fram mot vårkanten 2019, och då är det tryck på vinyl som gäller, parallellt med släpp på Spotify och andra streamingtjänster!


WORKSHOPS 2018

2018

Kreativt skrivande med

Jessica Schiefauer

Vi provar på att skriva poetiska texter, prosastycken, och även lite dramatik. Vi studerar hur arbetet med långa texter skiljer sig från arbetet med korta dito, och för den som vill finns övningar att ta med hem och göra på egen hand. På plats gör vi lekfulla skrivövningar och låter språket överraska oss. För den som vill följs workshopen upp med en öppen scen på söndagen, kanske blir det något som passar att läsa upp.


Den som vill framför sedan under söndagen något från lördagens workshop i kreativt skrivande med Jessica Schiefauer. Det kan vara vad som helst, poesi, prosa, eller kanske texter som har fler än en författare. I mån av tid bidrar Jessica Schiefauer också med en uppläsning från sin egen produktion.


Om ledaren: Född 1978. Har tre romaner bakom sig, varav de mest kända är "Pojkarna" (2011, nominerad till Nordiska rådets litteraturpris, belönad med Augustpriset samt Stora Ljudbokspriset, dramatiserad av Riksteatern 2013 och Teater Tamauer 2017, filmatiserad av Götafilm 2016) och "När hundarna kommer" (2015, belönad med Augustpriset, Spårhunden-priset och Stora Ljudbokspriset). Hon skriver även noveller och dramatik och är verksam som föreläsare, skrivarkurslärare, översättare och moderator. Senast aktuell våren -18 med radionovellen "Barnen som lekte i Hinternasswald". Utkommer med en ny roman hösten -19.

2018

To catch a moment

– HyttDreva through photography with Vincenzo Mazza

About the workshop: Is the world different when it’s unveiled by a camera? Today we keep seeing the world in pictures, perhaps we will ever only see some places through pictures. But how does this change the experience? How is a story told by pictures different from the real world? And how do we make sure the photographs we take really represent what we see? Join Vincenzo and you will learn how to increase your level of photography while also thinking about what taking those pictures means.


About the leader: Vincenzo has been caught by the possibilities by the camera ever since he first got to hold one, aged 17. With nature in his heart he has photographed nature and landscapes with increased passion year after year. Since then he has won prices, both at home in Italy and internationally, as well as having had his images published in many prestigious magazines and papers. Currently he is working on Iceland, holding workshops in Italy, and is drawn to Sweden for the incredible natural environments and forests.


2018

Talk with the Harp

Direclty after their concert Puuluup together with HyttDreva offer you a try-it-yourself-workshop in our Gallery. For whomever would like to meet the artists and learn more about the Harp, its history and techniques. The Talharp is a traditional instrument from the area around the Baltic Sea. It is a Lyre with four strings that are played by a bow. Previously the Talharpa was widely used in Scandinavia. Today, however, it is only common in Estonia – in particular played by people with a Swedish heritage. The instrument is similar to the Finnish Jouhikko and the Welsh Crwth.


2018

Finsk runosång

Här kan du prova på en gammal sångstil känd från det finska nationaleposet Kalevala.

Anna Fält examinerades som folksångpedagog 2011 och har sedan dess haft workshops och sångkurser i nästan hela Norden. På Hyttdreva kommer deltagarna lära sig den mest urårdliga sångtraditionen, runolaulu (runåsång) som baseras på enkla, minimalistiska melodier och refränger, "omkväde", som alla kan sjunga med i.


Du behöver inte kunna ett enda ord finska – här ska vi koncentrera oss på melodier, traditioner och sångglädje! Anna Fält har arbetat med folksång sedan 2007 och undervisat sång bland annat på Skurups folkhögskola, Östra Finlands universitet, Folk- och världsmusikgalan, Linköpings folkmusikfestival, Urkult och Korrö festivalen.


2018

Perfomancepainting - måla festivalen!

Vi är oerhört stolta att kunna bjuda in till denna unika workshop. Under ledning av Jan van Boeckel från Holland målar vi festivalen, med stativ och penslar mitt i vimlet.

Vad händer när upplevelsen av ljud och färg träffas för att ge kontraster och sammanflätas?

Från ljudet av festivalen, musiken, sorlet, forsens dova toner och fåglarnas kvittrande till handens ömma rörelser. Vad händer när musik och konst interagerar? Kommer du att höra med nya ögon?


Om ledaren: Jan van Boeckel är konstpedagog, antropolog och filmare. För närvarande är han professor i konstpedagogik vid estniska konstakademin i Tallinn. Tidigare var Jan programdirektör i designteori vid Islands konsthögskola i Reykjavik. Jan har lång erfarenhet av ”performance-painting” och är en van ledare av målarworkshops i fält.

Mer info om Jan: janvanboeckel.wordpress.com  www.wildpainting.org


2018

Brazilian Music Workshop

The goal is to transmit a overview on some musical genres typical from Brasil, such as samba, bossa nova, samba de roda, ijexá. It's a practical workshop open to everybody interested in Brazilian rhythms (instrumentalist and singers are welcome). It is not necessary advanced level of instruction in music. However, chord symbol reading is useful. The participants should bring their own instruments. 


A presentation of the workshopleader:

Antenor Ferreira is a versatile musician, born in São Paulo, Brazil.

He is a composer, percussionist, researcher, producer, and associate professor at University of Brasília (UNB).

He holds Ph.D. degree in music (fellowship granted by CAPES - Foundation of Brazilian ministry of education). He has played in several symphonic orchestras, popular music groups, and concert bands. He was admitted as a percussionist at Santos Symphonic Orchestra, where he worked from 1995 until 2010. Since 2012, Antenor Ferreira has coordinated the exchange program between Örebro University and University of Brasília.

For a full bio see: http://antenor.mus.br/61-2/ More: antenor.mus.br


2018

Mantrasång med Karin Gibson

Workshop i mantrasång

Mantran är små korta ord och stavelser på ett fornindiskt utdött språk

som heter Sanskrit.

Det har ingenting med religion att göra, mantran finns inom alla kulturer.

Ett kännetecken är den upprepande karaktär som de har.

I de flesta traditioner är betydelsen av texterna det viktigaste när man

sjunger – inte när det gäller mantrasång. Där har det mer att göra med

den energi de här små orden har, en energi som kan höja vår egen

energi till oanade höjder.

Vill du vara med och prova?

Vi värmer först upp våra röster och lär oss sedan 3 mantrasånger som vi

sjunger tillsammans två eller trestämmigt på invigningen.

Inga förkunskaper behövs.

Om du vill vara med och sjunga på invigningen – bär vitt på överkroppen

och någon av regnbågens färger på undre delen av kroppen.

Varmt välkommen!


2018

Slackline – lär dig gå på lina

Slackline är ett fantastiskt sätt att hitta balans i både kropp och sinne. Det är samtidigt bra fysisk och mental träning när du håller balansen på linan. För många är det ett sätt att släppa oro och fokusera på endast en sak – i slutändan dig själv – och det är att inte tappa balansen. Alexander har instruerat personer från 4 till 70 års ålder och de som testat blir lika tagna; Lusten att fortsätta uppstår direkt när utmaningen tar vid.


Har du ont? Är du skadad? Inga problem. Slackline är mjukt för kroppen samtidigt som det stärker de flesta muskler i kroppen. Mer info om detta kan du få om du frågar när du står inför linan i sommar.


Om ledaren: Alexander Baker är 27 år och har växt upp i Nederländerna och Sverige. Han har en masterexamen i filosofi vid Kingston Univerity i London och Université Paris-VIII. Genom bergsklättring i extremmiljöer upptäckte han tjusningen med slackline och har hittat pedagogiken för att stimulera oss vanliga dödliga att tänja gränser. Nu bor han halva tiden på Gårdvikaberget och andra halvan på Island. Han är en av arrangörerna bakom Hyttdreva.


2018

Fisken i Forsen

SHOIF (som arrangerar HyttDrevan) återskapade augusti 2017 forsen i Lankälven. Detta för att skapa en bättre naturmiljö och ett rikare djurliv i vattnet. Nu ett år senare får besökare på HyttDrevan följa med på elfiske. Det betyder att fiskarna (och med håv lite andra spännande kryp) fångas en stund i ett akvarium och sedan släpps de ut igen. Vi får också veta varför det är så viktigt med strömmande vatten.


2018

Måla på samma papper

Ida och Mattias har målat tillsammans ett tag, och då och då bjudit in nån mer. Nu vill de måla tillsammans med ännu fler! De har tidigare hållit en måla tillsammans -workshop i Hällefors bibliotek i samband med utställningen "Wohoo!". Workshopen var uppskattad av besökare i alla åldrar.


Det är spännande att måla tillsammans, när man inte vet hur resultatet kommer att se ut – vad som helst kan bli övermålat eller förvandlas till nåt annat än vad man trodde först. Det spelar ingen roll om man är ”bra” på att måla, det här är för skojs skull!


ARKIV

Artister, Workshops, Bilder

HyttDreva 2018 och 2016 


Här kan du ladda ner PDF om 2015 års artister :)